Злиття компаній «Такеdа» та «Nycomed» – угода змінить глобальний бізнес компанії «Такеdа»

19.05.2011

Даний текст є перекладом корпоративного прес-релізу. У разі відмінностей між текстами українською та англійською мовами, текст англійською мовою має переважну силу. Для перегляду новини англійською мовою, будь ласка, натисніть посилання.

Осака, Японія та Цюріх, Швейцарія, 19 травня 2011 року – Takeda Pharmaceutical Company Limited («Такеdа») та Nycomed A/s («Nycomed») у спільному зверненні оголосили сьогодні, що компанія «Такеdа» досягла угоди з власниками «Nycomed» відносно придбання компанії з штаб-квартирою в Цюріху за 9.6 мільярдів євро після обліку грошових коштів і заборгованості. Ради директорів кожної з компаній одноголосно схвалили операцію, котру, як очікується, буде завершено протягом 90-120 днів залежно від проведення антимонопольної перевірки, і внаслідок якої «Nycomed» стане власною дочірньою компанією «Такеdа». Дерматологічний бізнес «Nycomed США» не є частиною операції. У числі продавців консорціум фондів прямого інвестування, очолюваний Nordic Capital Funds V і VI («Нордік Кепітал») та DLJ Merchant Banking Partners (підрозділ Credit Suisse), Coller International Partners IV і V і Avista Capital Partners.

Ця трансформаційна операція відповідає стратегії стійкого зростання «Такеda», яка представлена у середньостроковому плані компанії на 2011-2013 роки. У «Такеda» сильні позиції на ринках Японії та США, тоді як у «Nycomed» значно розвинена інфраструктура бізнесу в Європі та на ринках, які швидко розвиваються, що дозволить розширити досвід «Такеda» у сфері вирішення регуляторних питань і можливостей комерціалізації. Придбання включає франшизу на roflumilast («Даксас» – торгівельне найменування в Європі), перший у своєму класі препарат для лікування хронічної обструктивної хвороби легенів (ХОБЛ), котрий, як очікується, стане основним джерелом збільшення прибутків для «Такеda». До того ж, придбання принесе «Такеda» негайний та стабільний приплив капіталу за рахунок річного доходу «Nycomed» у розмірі більш ніж 2.8 мільярдів євро, виключаючи дерматологічний бізнес у США.

«Такеdа» націлена на те, аби наша організація піднялася на новий щабель розвитку за рахунок злиття з «Nycomed». «Nycomed» дозволить компанії «Такеdа» збільшити вартість портфеля продуктів і забезпечить негайну сильну присутність на ринках, котрі швидко розвиваються, подвоївши продажі «Такеda» в Європі, –говорить Ясучика Хасегава, президент і головний виконавчий директор «Такеda». – Такі сильні сторони «Nycomed» як широкий обхват ринків і команда висококваліфікованих співробітників стануть потужною рушійною силою, яка допоможе нам втілити в життя нашу важливу місію з поліпшення здоров'я пацієнтів у всьому світу завдяки провідним інноваціям в галузі медицини.»

«Nycomed», чия штаб-квартира розташована в місті Цюріх у Швейцарії, – це приватна фармацевтична компанія з сильними позиціями в Європі і на ринках, що розвиваються. Широкий ряд продуктів «Nycomed» включає як рецептурні препарати, котрі є основними джерелами прибутків, так і безрецептурні (OTC) продукти. Компанія має стійку комерційну мережу в Європі, крім того, вона активно зростає на ринках, що розвиваються. Слід зазначити, що ці ринки складають більш ніж п'ятдесят відсотків світового зростання фармацевтичної індустрії. Ключові чинники успіху включають використання широкого ряду продуктів, вживання стратегій з розвитку і комерціалізації, які відповідають ринковим умовам і заповнюють медичні потреби в кожній країні і кожному регіоні.

«Комбінація успішного досвіду впровадження інновацій «Такеda» та ефективної комерціалізації і вибудовування інфраструктури виробництва «Nycomed» дозволить створити компанію світового рівня з видатною здатністю забезпечувати препаратами пацієнтів і працівників охорони здоров'я по всьому світу», – сказав Хокан Бьйорклунд, Голова Nycomed Group.

Шляхом з'єднання підприємницької корпоративної культури «Nycomed» і корпоративної культури «Такеda», що формувалася більше двох століть, «Такеdа» має намір стати по-справжньому глобальною фармацевтичною компанією зі штатом висококваліфікованих співробітників, здатних ефективно вести бізнес у всьому світі.

З моменту придбання у 2005 році компанією Nordic Capital та її соінвесторами компанія «Nycomed» почала реалізовувати стратегію інтенсивного зростання, яка просунула «Nycomed» до рівня міжнародного гравця з широким обхватом ринків і стійкою присутністю на них.

«Інвестиції в «Nycomed» перевершили всі навіть найсміливіші очікування. Ми пишаємось тим, що внесли вклад до перетворення «Nycomed» на фармацевтичну компанію світового рівня з сильними ринковими позиціями та широкою лінійкою продуктів. Я упевнений, що «Такеdа» зможе ще більше розвинути потенціал «Nycomed» і створити ще сильнішу компанію з глобальною ринковою присутністю», – сказав Крістофер Меліндер, партер NC Advisory AB, що управляє, радник фонду Nordic Capital.

1.Очікувані переваги злиття

Відповідність стійкій стратегії зростання компанії «Такеdа»

Підсилення пан-європейську платформи

Використання сильних позицій «Nycomed» на ринках, що розвиваються, для подальшого зростання

Сприяння посиленню портфеля продуктів «Такеdа» за допомогою здобуття широкого досвіду в галузі розвитку компанії і можливостей комерціалізації в Європі і на ринках, що розвиваються

Забезпечення значних можливостей зростання завдяки рофлуміласту (зареєстрованому під товарним знаком Daxas® у Європі)

Безпосередні фінансові переваги *:

Зростання щорічної виручки більш ніж на 30 %

Зростання операційного доходу більш ніж на 40 % (виключаючи спеціальні чинники, викликані злиттям)

Зростання EPS більш ніж на 30 % (виключаючи спеціальні чинники, викликані злиттям)

*У порівнянні з фінансовими перспективами на 2013 рік у звіті Mid-range Plan, опублікованому 11 травня 2011 року.

Взаємодоповнення культур двох компаній і команда кваліфікованих співробітників

2.Коротка інформація про злиття

Набуваюча компанія: Takeda Pharmaceutical Company Limited

Власники акцій компанії Nycomed: Nordic Capital Funds V і VI, DLJ Merchant Banking Partners (підрозділ Credit Siusse), Coller International Partners IV і V і Avista Capital Partners, керівництво Nycomed і ряд співробітників

Число акцій: 13,778,110 акцій (31 грудня 2010 року)

Платежі: готівка (для фінансування частини операції «Такеdа» залучить позику в розмірі від 600 до 700 млрд йен)

Розмір операції: 9.6 млрд євро, включаючи чисту заборгованість «Nycomed» (отриманий висновок від Deutsche Securities Inc. і Nomura Securities Co., Ltd.)

Планована дата завершення: кінець вересня 2011 року. Важливо: Nycomed US Inc., що фокусується на препаратах в області дерматології, виключений з угоди.

3.Про компанію Nycomed

Назва: Nycomed A/s

Штаб-квартира: Цюріх, Швейцарія

Представник: Хокан Бьйорклунд (CEO)

Заснування компанії: 2005 рік (початок діяльності – 1874 рік)

Акціонерний капітал: 98,836 євро

Акції: внеспісочні акції

Фінансовий рік: кінець грудня

Число співробітників: близько 12,500 (включаючи Nycomed US)

Фінансові результати Nycomed Group за останніх 2 роки, включаючи Nycomed U.S. (млн євро)

Фінансовий рік 2010 Фінансовий рік 2009
Чистий оборот 3170,6 3228,0
Валовий прибуток 2181,7 2332,7
Прибуток від основної діяльності -44,2 288,0
Чистий прибуток -229,1 232,7
Скоректована маржа EBIDTA * 850,5 1074,6
Загальні активи 7477 7886
Чисті активи 1491 1539

* Після коректування різниці, наприклад, отриманою від оцінки товарного запасу відповідно до “Accounting Standard for Business Combinations”.

EBITDA: прибуток до сплати податків, відсотків, зносу та амортизації.

Takeda оголосить про фінансовий вплив операції на консолідований результат фінансового року 2011 разом з інформацією про фінансові результати року.

Takeda Media and Investor Contacts:

For Japanese Media and Global IR Inquiries:
Seizo Masuda
E-mail: masuda_seizo@takeda.co.jp
Phone: +81 3 3278 2037

For U.S. Media Inquiries:
Elissa Johnsen
E-mail: ejohnsen@tpna.com
Phone: +1 224 554 3185

For European Media Inquiries:
Rebekah Childers
E-mail: r.childers@tgrd.com
Phone: +44 20 3116 8037

Nycomed Media and Investor Contacts:

For media inquiries:
General phone: +41 44 555 15 10

Tobias Cottmann
E-mail: tobias.cottmann@nycomed.com
Phone: +41 44 555 15 01

Investors:
Christian Seidelin
E-mail: christian.seidelin@nycomed.com
Phone: +41 44 555 11 04

Seller consortium Media and Investor Contacts:

Nordic Capital Fund V, Nordic Capital Fund VI
Mikael Widell
E-mail: mikael.widell@nordiccapital.com
Phone: +46 703 11 99 60

DLJ Merchant Banking Partners
Suzanne Fleming
E-Mail: suzanne.fleming@credit-suisse.com
Phone: +1 212 325 7396

Coller International Partners Capital
Axel Hansing
E-mail: axel.hansing@collercapital.com
Phone: 44 7971 224 706

Avista Capital Partners
Melissa Sheer
Jeff Taufield
Phone: +1 212 521 4800

Про компанію «Такеdа»

Розташована в місті Осака у Японії, «Такеdа», заснована на дослідженнях і розробках, – глобальна компанія з основним фокусом на фармацевтиці. Як найбільша фармацевтична компанія в Японії і один зі світових лідерів індустрії, «Такеdа» покликана прагнути до поліпшення здоров'я пацієнтів у всьому світі шляхом впровадження провідних інновацій у галузі медицини. Детальнішу інформацію про «Такеdа» ви можете знайти на сайті компанії www.takeda.com.

Про компанію «Nycomed»

«Nycomed» – це приватна міжнародна фармацевтична компанія з диференційованим портфелем, основу якого складають брендовані ліки, які вживаються в гастроентерології, кардіології, неврології, знеболенні, профілактиці остеопорозу, хірургії, а також для лікування респіраторних і запальних захворювань. Широкий ряд безрецептурних продуктів доповнює портфель компанії «Nycomed».

Структура підрозділу з досліджень і розробок (R&d) має на увазі можливість партнерських угод, оскільки ліцензування і розширення на ринках, що розвиваються, є наріжним каменем стратегії зростання компанії.

У компанії «Nycomed» працює 12,500 чоловік по всьому світу, продукти компанії доступні більш ніж у 100 країнах. У неї надійні позиції в Європі і на ринках, що швидко розвиваються, таких як СНД, Латинська Америка, Азія і Середній Схід. Продаж продуктів компанії в США і Японії здійснюється через кращі у своєму класі партнерські компанії. Штаб-квартира знаходиться в Цюріху, Швейцарія. Продажі компанії в 2010 році склали 3,2 мільярда євро і скоректований показник EBITDA склав 851 млн євро.